12:40-13:10 Z kuchni do samolotu, czyli piąty wymiar recyklingu. Jak efektywnie zorganizować powszechną zbiórkę zużytego oleju spożywczego na poziomie gmin
Podczas tego wystąpienia dowiesz się, jak zużyty olej spożywczy (used cooking oil -UCO), zamiast stwarzać problemy, może stać się cennym surowcem. Omówimy negatywne skutki nieodpowiedniego postępowania z UCO (jak wylewanie do kanalizacji), oraz pokażemy, jak lokalne inicjatywy mogą zmienić ten odpad w zasób do produkcji biopaliw, środków czystości, czy kosmetyków.
Dlaczego warto wziąć udział?
- Dowiesz się, jak może wyglądać zbiórka zużytego oleju spożywczego na poziomie gminy.
- Zrozumiesz, jakie są ekologiczne i gospodarcze korzyści wynikające z recyklingu UCO.
Nie olewaj, zlewaj! Twoje codzienne decyzje mogą wspierać zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Zapraszamy!
Gospodarz: EMKA